Tap på straffespark mot Birkebeineren i NM-kvalikken

Postet av Fagerborg Ballklub den 6. Apr 2011

Etter ekstraomganger taper vi til slutt den tøffe bataljen mot Birkebeineren med 4-3 på straffespark. Vi gjennomfører en god kamp, gjør motstanderen dårlig og viser solid styrke med å matche Birkebeineren hele kampen. Vi leder 1-0 til pause i en omgang der bortelaget har det meste av spillet uten å skape flere sjanser enn Fagerborg. Utlikningen kommer etter 10 min i 2. Kampen gikk til ekstraomganger der Birkebeineren legger på til 2-1 10 min ut i første. Siste ekstraomgang presser vi på og får belønning 3 min før slutt på corner. I ekstraomgangene har vi vår andre i tverleggern, styrer spillet og har motstanderlaget helt i kne. Godt å se at vi fysisk matcher opprykksfavoritten med 2 treninger mindre i uka.

Offensivt har vi mer å gå på med ettertrykk men dette var en klar forbedring fra de siste kampenes halvhjerta innsats. Spillerbørs kommer!

Fagerborgs lag: Kristian Opsahl- Lars Jacob, Andreas Moen, Rune Kjønstad, Anton Karlsson-Sindre Hovrak, Eirik Bakka, Stig Olufsen, Atle Briseid, Dag- Lars Kise. Benyttede innbyttere: Christopher for Sindre 76 min, Frode Marki for Dag 110 min.

Etter en forholdsvis svak mars måned stablet vi for første gang i år en tilnærmet 11er på beina. I siste liten fikk vi et forfall på Læff pga sykdom som medførte 3 rokkeringer på lagoppstillingen timen før kampstart. Rune ble satt ned som midtstopper, Atle inn som indreløper og Sindre inn på venstrekant. Oppgaver som ble tatt på strak arm og løst til punkt og prikke. Birkebeineren har et visst kjennskap til oss men i og med at vi i år spiller divisjonen under dem og at de selv er tippet som et 2. div lag i 2012, er det vel grunn til å anta at de vurderte oss som et svakere lag enn Sprint Jeløy som de moste 4-0 i siste treningskamp. Oddsen på Fagerborg seier var vel rundt 6 mens Birkebeineren hadde rundt 1,2. Drømmeutgangspunkt for oss med andre ord.

Vi starter i en 4-5-1 formasjon. Det forventede stormløpet fra Birkebeineren uteble. Vi sliter likevel innledningsvis litt med avstanden mellom forsvarsleddet og midtbanen samt sikringspillet i forsvaret. Birkebeineren får dermed et par sjanser det første kvarteret etter vunnede dueller men Kristian i buret var på rett plass og avverger mål. Vi kommer på et par visitter fremover og Lars er nærme i det 12 minutt da han drar seg forbi midtstopperen og avslutter i nettveggen i fra litt skrå vinkel. 5 minutter etter er samme mann på ferde, blir felt på 16 metern. Det påfølgende frisparket setter midtstopper Andreas gjennom muren og i mål. Dermed er vår nesten-toppscorer i fra i fjor i gang med pinner i målprotokollen. Birkebeineren har fortsatt det meste av spillet og trøkket den neste kvarteret men de store sjansene uteblir. De siste 10 min av omgangen får vi flytta ut laget og med en 6-7 cornere på rappen nesten trøkket bortelaget ut i Kirkeveien. Den feteste muligheten endte i tverleggern og over. Omgangen ebbet dermed ut med 1-0 ledelse og et frustrert bortelag.

2. omgang startet med et litt større trøkk. Flere Birkebeinere komme på løp og noen nesten muligheter skaper de. Vi står i mot og fremover begynner rommene å bli større. Etter ca 10  min klarer vi endelig å få utnytte dette, kommer rundt på kant med innlegg og den påfølgende headingen setter Lars i stanga utagbart for keeper men uheldigvis er ikke millimeterne på vår side og 1-0 ble ikke til 2-0. På det påfølgende angrepet sliter vi med å avklarere, ballen treffer på foten til en Birkebeiner som fra ca 20 meter treffer klokkerent og reduseringen er et faktum. Åpningene ble nå større og vi får til flere gode angrep uten annet resultat enn en avslutning like utenfor stolpa og nok en i tverrleggern. Birkebeineren ble redusert til 10 mann pga av skade og 10 min senere pådrar Andreas seg direkte rødt kort etter en mørkegul takling nr 2. De påfølgende 5 minuttene blir kaotiske i det bakre leddet og Birkebeineren benytter sjansen til å skaffe seg 3 fete 100% sjanser før vi får samlet oss igjen etter utvisningen og kampen gikk til ekstraomganger.

Den første ekstraomgangen har vi full kontoll og skaper også de 2 farligste sjansene. Først med en heading over fra kort hold før Dag kommer igjennom i midten men keepern redder skuddet fra 16 metern med en kvalifisert redning. I siste ekstraomgang ble det ordentlig hawaii. Birkebeieneren går opp i 2-1 på et frispark med 8 min å spille. Vi flytter laget opp for å redde straffekonk og får belønning 3 min før full tid da Rune setter en retur fra corner i mål på bakerste stolpe. Vi får enda en god mulighet i det siste minuttet men makter ikke å holde hodet kaldt. Dermed fikk Marienlyst publikumet virkelig valuta for (de gratise) inngangspengene med straffesparkkonkurranse. Fagerborg bommer på de 3 første, Atle får riktignok 2 forsøk av dommern der den siste tellende blir satt i mål, men resultatet er at forhåndsfavoritten trakk det lengste strået og vårt cupeventyr endte i første kvalikkrunde.

Motstanderlaget tatt i betraktning gjør vi en god prestasjon. Vi matcher dem i de fleste fasene av spillet. Det kollektive trøkket lignet på godt gammelt 3. div nivå, vi er mer konsentrerte enn på lenge og mer kompakte. Her var det hard jobbing. Offensivt har vi mer å gå på. Vi låser effektivt av kantene til Birkebeineren men blir med det litt for baktunge og klarer ikke å få flytte opp kantene tidlig nok og langt nok opp ved ballerobring. Sjansene vi skaper kommer dermed stort sett etter individuelle prestasjoner først og fremst fra Lars på topp. Naturlig nok får vi mer trøkk fremover da vi i siste fase av kampen setter opp Atle på topp sammen med Lars.

Det var godt å se at vi hever oss betraktelig mot en god motstander og at mange her fortsatt holder nivået og vell så det i nye 3. div. Uansett, faktum er at vi nå har tapt 3 kamper på rad og hverdagen i 4. div er like rundt hjørnet. Poengene der kommer ikke på noen som helst måte til å komme av seg selv. Vi må ta med oss det samme trøkket, være fullt konsentrerte og jobbe knallhardt for å få vippa marginene over i vår favør igjen.